2+2×2 или защо Excel смята грешно?

Microsoft Excel (Windows)

Image via Wikipedia

Доста трудно изкопах тази история и затова я сложих тук да си я имам:

Работя като програмист в неголяма американска фирма, 30-тина човека, правеща разни пошибалки за прес-автомати.
Сглупих като се намесих сутринта в разговори за училището, и взех, та издрънках старата минавка за това "Колко е 2+2х2".
Обикновено когато смятат на глас, първо събират, после умножават и получават 8, въпреки, че по правилата на математиката умножението трябва да се извърши първо, поради което верният отговор е 6. Но веднага ме сиктирдосаха и ме нарекоха идиот, защото се получава 8… Аз даже им го написах на хартия, за да стане по-ясно. И тогава се почна…Оказва се, че по правилата всичко се прави отляво на дясно и по никакъв друг начин, затова е 8… а аз съм глупак. Да взема да си прочета както трябва учебниците от училище, а най-лесно, като по- тъп, да взема да си го сметна на калкулатор!!! Особено ме уплаши, че главният счетоводител лично донесе калкулатор и направи демонстрация бурно аплодиран от цялата фирма. (Да, обикновеният калкулатор смята едно след друго, точно както го произнасяме на глас, без да спазва ред на действията)
Нямах под ръка научен калкулатор, който спазва реда на действията. Добре, отворих им Microsoft Excel, въведох действията – 6(!) и втрещих цялата фирма.
Работата беше прекратена за цели два часа, ходеха с калкулатора от компютър на компютър, и гледаха, тук се получава 6 а там 8. Уморих се да обяснявам и си отидох на работното място.
Оказа се, че основната изненада предстои. На обяд дойде при мен заместник главният счетоводител и клатейки глава, заяви: "Сега разбирам, защо всички ругаят Microsoft – на тях дори Ексела им е бъгав, смята неправилно!"

Reblog this post [with Zemanta]

5 thoughts on “2+2×2 или защо Excel смята грешно?”

  1. За счетоводителите е обяснимо, те по правило не са добри математици. Но за колегите ти програмисти е непростимо. Ако бях на мястото на шефа, бих уволнил всички, които не са чували за приоритет на операциите.

    А, на времето се смеехме на американците, че го смятали гршено този израз. Мъка.

  2. Училищната математика в Северна Америка е под всякаква критика. Защо да се напъват да учат трудни неща като математика след като имигранти се натискат да правят такава работа за малко пари. Ако много се налага, за целта има калкулатори и софтуер. Те се ориентират към професии които се по-социални и/или по-доходни. Мисленето основно трябва да се насочва към правене на пари, защото хората се оценяват именно по този признак. Програмистите в тази фирма предполагам не са на всяка цена учили математика и програмиране в което да се преподава приоритет на оператори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *