“И Ний Сме Дали Нещо на Света”!?

Докато дискутирахме в блога на Иво Инджев темата Направо сме взели-дали ( нещо на света) у мен възникнаха доста мисли:

Отношението на г-н Инджев към израза “И ний сме дали нещо на света” :

отчаян опит да ни се признае някакво равенство с другите”

  съвпада на 100 процента с моето. Винаги съм го чувствал този израз, като нещо негативно, но ми беше трудно да го опиша с думи.

   Сега след като поразсъждавах малко и стигнах до следния извод:

   Тази фраза, изречена в наши дни говори много точно за “българския комплекс”. Това изразява чувството ни за малоценност и как по някакъв начин си поддържаме родо/самолюбието.

   Аз лично мисля, че сме дали много на света, както и всяка държава по някакъв начин е допринесла и повлияла положително на научното и техническо развитие. Но в момента България и по скоро нашето “ръководството” не “дава” нищо позитивно – нито на нас, нито на “света”. Замислям се и за причините: ако преди сме имали сериозни научни разработки и екипи от хора занимаващи се с научна дейност – сега това го няма.

   Не си спомням кой политик каза следното в кампанията си (мисля, че беше Любен Дилов):

   Субсидиите за производителите на тютюн са 10 пъти повече от колкото субсидиите на Българска Академия на Науките.

    

   Аз направих някои проучвания – и явно в следствие на някои насоки от ЕС субсидиите за тютюн скоро трябва да ги няма, но дали реално се случва не знам. Като се има в предвид коя партия зависи от тютюневите производители не мисля, че скоро ще се променят нещата.

   Мисля да спра дотук и с този цитат отново да подкрепя тезата, че дори и сега даваме много на света по един доста интересен начин:

   С днешна дата е направо безспорно, че в състезанието с напредналите народи даваме най-доброто от себе си. Както се вижда от данните на Бюрото по преброяване на населението на САЩ българските имигранти се оказват най-образованите европейски пришълци. Цели 92,6 на сто от българите пристигат в страната на неограничените възможности с диплома в куфара- най-малко за средно образование. По този показател сме номер едно в Америка!

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *