Малко размисли за Управлението на Проекти и Project Manager-a

Бях доста добре провокиран от един пост, който четох днес в блога на Калинчу. А именно QA като PM. И понеже доста го коментирахме реших тук да понапиша някои основни неша, които съм запомнил от дебелата книга на PMI PMBOK. Смятам, че това наистина е основополагаща система от знания, която всеки интересуващ се от управлението на проекти трябва да …. хм …прегледа … не … прочете и препрочита.

Така, понеже спорехме какви хора могат да стават Project Manager-и на софтуерни проекти. И дали трябва да са програмисти.

Преди да поразсъждаваме върху това мисля да изясним някои неща които (особено в България) не се знаят. Първо властта и нивото в организационната йерархия на  PM-а не винаги се по-големи от тези да речем на старши програмист или QA Manager. Също така и заплащането, въпреки че в България обикновено като говорим за PM винаги си представяме огромна заплата. Това най-вече зависи от структурата на организацията/компанията/фирмата – има три основни типа (според PMBOK):

  1. Функционална (най-слаб PM) – тук делегирането на ресурси (хора, пари и т.н.) зависи изцяло от мениджъра на функционалното звено и PM-a  е по-скоро координатор. И обикновено хората участващи в един проект са от една и съща функционална единица
  2. Матрична (PM със среден авторитет) – тук за всеки проект се заделят ресурси от различни функционални звена и отново има конфликти между PM и FM
  3. Проектно ориентирана (най-силен PM) – в този тип организации се залага на силен Project Manager. Човек, който е изцяло отговорен за успеха на проекта.

Та спорещите първо да поразсъждават каква е тяхната организация.

След това да поговорим доколко е добре да PM-а да е експерт в областта и добре ли е добрите програмисти да стават PM-и. Със сигурност е добре PM-а да се експерт в областта в която е проекта (поне това е моето мнение), но изобщо не е задължително. Аз примерно имах оферта за работа като PM във международна фирма работеща с програмни езици и платформи толкова далече от моята област. А фирмата е достатъчно голяма и от доста години с добри позиции по цял свят за да разбира от PM. Като цяло PM-a е достатъчно да може да комуникира добре и ще намери много бъзро експерт, който да го консултира за нещата, които на са му ясни, като колко време отнемат определи задачи или защо има изоставане и мн.др.

От собствен опит, а като съм чел блогове на познати трябва да ви кажа следното: Ако си програмист и работиш като PM е много изкушаващо(и забавно) да програмираш, но ако се нагърбиш със сложните неща започваш да губиш дирята… губи се визията за целия проект. Ако си PM и програмист трябва да не се поддаваш на желанието да програмираш – доста е трудно – аз самият съм правил тази грешка. И така нито си архитект, който да създава структурата на решението и стандартите по които ще се програмира, нито успяваш да смогнеш с работата като PM – Scope Management, Time Management,  Team Development и мн. други.

Като за финал по темата за QA като PM – аз съм "ЗА" с двете ръце. Без друго PM-а е отговорен на 100% за качеството на изпълнението на проекта.

One thought on “Малко размисли за Управлението на Проекти и Project Manager-a”

  1. Много се оля темата…не могат да проумеят, че РМ-то не кодва или тества, той управлява хората и координа дейностите. Обратното го твърдят РМ-та, които лично според мен не са изобщо успешни, въпреки голямото им самочувствие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *