Лек за Запушен Нос – Моето Решение за Отпушване при Алергична или Друга Хрема

Как да си отпушите носа? – Моето решение за отпушване на запушен нос.

Отдавна искам да напиша как се отървах от хроничната (според специалист и причинена от алергии) хрема и запушен нос.

И така това е първата версия на статията ми за хремата и запушения нос.

Първо да кажа: не съм лекар и не знам дали да ви препоръчам това “лечение” (лек) на хрема и запушен нос, но то не е свързано нито с медикаменти нито с опасни физически упражнения.

Второ: аз имах хронична хрема, предизвикана от алергия (към доста неща) и всеки ден бях на flixonase в продължение на 6 месеца. Дори в един момент имах и синузит, който пък лекувах с хрян, но за това ще пиша друг път.

Самата техника – предистория:

Техниката ми се базира на това което съм чел за метода Бутейко. Повечето сайтове за бутейко за на Английски или руски. http://www.buteyko.ru/rus/index.shtml

Идеята накратко е, че дишаме повече отколкото трябва. И за да усвояваме кислорода по-добре е необходимо в дробовете ни да има и въглероден двуокис. За да може кислородът да се отдели от хемоглобина в тъканите, там трябва да има въглероден двуокис, който катализира процеса. При дълбоко дишане, при силна кашлица се отделя голямо количество въглероден двуокис от белите дробове, а се поглъща по-малко, защото %-съдържание на СО2 във въздуха е в пъти по-малко от %-то съдържание на СО2 в организма. И се получава така, че кислородът е доставен, но не може да бъде усвоен. Дихателният център отчита, че няма кислород и подава команда за още по-дълбоко дишане, от което ситуацията се влошава и се стига до задушаване. Пулсът и кръвното налягане също се ускоряват, за да се достави повече кислород. За да си запази наличния СО2 организмът развива някои компенсаторни механизми, единият от които е стеснение на бронхите, което всъщност е астмата.

Целта е човек да се научи да не диша дълбоко и да сдържа кашлицата си. Дишането е по-скоро коремно, а не гръдно.

Моята техника за справяне с хрема и запушен нос:

Тъй като Бутейко е по-скоро за страдащи от астма (аз слава богу засега не съм) аз използвах само един елемент от техниката. Ето ги стъпките, които да опитате и вие за отпушване на носа:

 1. При наведена напред глава (може да сте прави, легнали, седнали) хващате носа и притискате ноздрите с цел да бъде съвсем запушен.
 2. Стоите така около 20 секунди и не се опитвате да дишате
 3. Отпускате ноздрите и би трябвало поне през едната да може да мине много малко въздух. (важно е да не бързате да вдишвате или издишвате)
 4. Много бавно (контролирано) вдишайте и издишайте през носа (като контролирате дишането с помощта на коремните мускули
 5. Трикът в цялата работа, е че в момента, в който почувствате лек недостиг на въздух, но все още успявате да дишате съвсем бавно и “плитко” вашият нос ще се отпуши. Пробвал съм го и с други хора и знам. че работи.
 6. Това нещо аз го правя винаги, когато усетя дискомфорт в носа.

По нататък ще ви напиша и за “яденето” на лед и сняг, когато ви боли гърлото и как ми минава само за ден.

Очаквам вашите коментари и въпроси, ще се опитам да помогна на всеки който има проблеми с носа:

67 thoughts on “Лек за Запушен Нос – Моето Решение за Отпушване при Алергична или Друга Хрема”

 1. Много интересно! Трябва да го пробвам!

  Аз страдам от подобна хрема по 6 месеца в годината и с нищо не се оправя. Благодаря ти за съвета!

 2. Ами това работи. Пробвал съм го с малко хора засега. Аз снощи имах малко проблем с тия тополи и мъхове и това ми помогна за заспя. Напиши за резултата при теб и как си се справил.

 3. Искам да споделя за едно откритие, което току що направих. Не знам дали вече не е известно на медицината, но за мен е нещо ново и ума ми едва го побира.

  Техниката описана тук си я обяснявам по един прост начин: Докато на човек му е запушен носа, той диша през устата. Така достига все някакво количество кислород и организмът дори не осъзнава, че има проблем. Но предизвикаш ли изкуствено задушаване за 10 секунди, няма как да не забележи. Мозъкът се паникъосва и първата му реакция на спешна помощ е да прати сигнал за отпушване на носа. Проблемът решен.

  Аз пробвах по този начин и наистина се получава всеки път. Обаче ми се налага често, а е истински болезнено (не знам дали не и вредно) да прекарвам тези 10-20 секунди без кислород в дробовете. Затова днес пробвах нещо различно. Само си спомних усещането на задух, възпроизведох наум същото мъчение докато си дишах съвсем спокойно и… мозъкът отново реагира!! Съвсем сам направи това, което ударна доза от най-силния спрей едва постига (при мен) за 10тина минути. Изумително:)

 4. Аз си го обяснявам по същия начин. Просто мозъка изпраща наистина сигнали които отпушват носа. Ще опитам твоята техника. Това което си постигнал е страхотно. Надявам се скоро изобщо да нямаш проблеми с носа. Пиши пак как се развиват нещата и благодаря за коментара.

 5. Моят нос ми е донесъл поне 10 страдания, в т.ч. астма. 17 години ме измъчваше този задух, посетих много лекари от четири града, но никой не ми постави диагноза. ЛЕКУВАХА МЕ БЕЗРЕЗУЛТАТНО с антидепресанти за страхова невроза,а тя беше просто последица. Накрая започнах да правя бронхити и една детска лекарка ми постави диагнозата средно тежка астма. И това само заради един запушен нос. Искам да задраскам тези 17 кошмарни години от живота си. Благодаря ЗА СЪВЕТА, ще опитам тази техника!

 6. Sindy, надявам се това да ти помогне. Астмата наистина е кошмарно заболяване. Убеден съм, че тази техника помага. Колко точно никой не може да каже. Знам, че в Русия има даже курсове по метода Бутейко и ако проучиш нещата според мен си струва да опиташ. Успех! И ще се радвам да споделиш опит след време.

 7. Момчета, а това може ли да се приложи само за едната ноздра .. в смисъл, че при мен положнието е със запушване само в едната ноздра от 6 месеца.

 8. Да, може. Обикновено и при мен се случва едната яко да е запушена без никакъв секрет в нея. С тази техника се отпушва. За да се получат нещата запушваш другата и прилагаш техниката само с тази ноздра.

 9. всичките тук ли имаме някаква алергия .. някой ще сподели ли открил ли е към какво е .. мислех, че само аз съм уникален и имам една запушена ноздра 😉 …

 10. това с ноздрите четох някъде, че било нормално ту едната ту другата да е по отпушена. А иначе аз имам към плесен/мухъл доста силна и към домашен прах – лека.
  С тест доста лесно се вижда.

 11. Опитах и… стана! Мерси, не се бях досетила, а е наистина логично и естествено така да се отпуши носа! :)))

 12. И аз го изпробвах този метод за отпушване на запушен нос и се получи!Благодаря !!!

 13. много ви благодаря за съвета. Току що си отпуших носа … работииииииииии

 14. Ако има кой да ми поясни, дъщеря ми диша доста повърхностно, защо мислите е така.
  В колата, като пътуваме играем една игра, кой ще се задържи по-дълго да не диша. Отначало и беше доста трудно, сега напредва. Научих я да си прави промивки на нослето с морска сол или каквато има, или само с вода. Преди играеше състезателен тенис и не я пусках, ако не си е направила изчистване на нослето. Гледам да наблегна на това като на игра, защото е само на 12 и доста задължения са си кошмар. Като ходихме на лекар за стандартните за училище прегледи, лекарата, много мила жена, но доктор…., я помолих да погледне носа на дъщеря ми. Каза, че има следи от налепи, които вече ги няма, имала съвсем малък налеп, който не си заслужавал да се оперира/ не е достатъчно голям / .
  Та, мислено благодарих на Господа си, моя личен, че не съм нправила грешката да я заведа на лекар за този проблем, та да ми изкарат акъла…
  Защото в рода си имаме едно дете, което вече не е дете, порасна, оперираха я да не ви казвам последствията. Човек започва да си живее с болестта и да си я подхранва… аз имам това и това, и не мога да ям това или онова, или не мога да спортувам, защото …
  Та, настройката на мозъка е наистина изключително важна, първата бих казала.
  Все още дъщеря ми има проблем, опитвам се изобщо да не си и помислям за доктори и затова винаги чета, какво хората са правили лично, сами и доста помага.
  Благодаря ви и за тези мнения, дават ми идея, какво да правя с дъщеря си.
  А другата ми дъщеря вече свали един диоптър с упражненията на Норбеков, става бавно, защото само аз вярвам в това, но когато по погрешка взе на баща си очилата, които са с диоптър по малки от нейните и извика”Мамо, аз виждам с тези очила, даже са ми силни”, да ви кажа, … няма да ви кажа, сега само се опитвам да я спра да не отиваме на очен лекар докато не се излекува напълно. Страх ме е, как ще реагира очния лекар и да не и вкара някоя пагубна идея, че е случайно или… / пак до мозъка опираме/…Забравих, тя не ползва никакви очила в момента. Беше с лещи и аз казах, не, оправяй се сама, очичките ти са мързеливи, накарай ги да прогледнат, тия лещи са като патерици, да не говорим, колко са скъпи и погледа ти никога не е чист. Като си счупиш крак, после след гипса, можеш ли да вървиш, не, правиш упражнения, Същото е и с очите.

  Нямам много време, незнам, дали ще мога да пиша, но ще се радвам, да чета за опита ви.
  Благодаря ви!

 15. За запушен нос, знам от баба си, на топло ли си и запуши ли ти се носа, излез на студено, смени въздуха. Става, поне при мен, може и да е самовнушение, но работи.

 16. http://www.youtube.com/watch?v=QgRJ-bSLxl8

  Ей тоя смешник гледа дъщеря ми и работи, работи, повярвайте ми.

  Аз преди на компютъра не мога да седна без очила. Сега изобщо съм ги забравила, само вечер на лампа ми е все още трудно.
  На 48 съм и зрението ми допреди 3-4 години беше безупречно. И ще си го възстановя отново.
  Забравих да ви кажа, на дъщеря ми се промени и страничното, периферно зрение. Само се моля, да не се откаже. Решила съм и малко моркови, повече пресни яйца и така, не ме питайте защо, и аз незнам, но такива идеи ми идват, докато чета из интернет.
  С поздрав!
  Промених темата, но дано помогна на някой…

 17. На 14 съм и всяка зима носа ми е запушен. Опитвам капки спрейове … нищо не действа. Ще пробвам 🙂

 18. Интересен подход, но ние жените и без това имаме коремно дишане, нали знаете, затова нямаме шкембета, за разлика от мъжете, та аз ползвам спрей за нос, казва се Назодрен.

 19. И аз всяка зима съм със запушен нос. Само малко да настина и мъките започват. Тази зима се лекувах с Назодрен. Честно да ви кажа имаше ефект от това лекарство. Но съм решил следващия път да пробвам този метод. Стига вече с тия лекарства.

 20. Това, което е написано най-накрая, за това, че ако ядеш студено ти минава гърло е вярно, защото от топлината и температурата кръвоносните съдове в гърлото се свиват, като възпалението се причинява главно от недостиг на кръв, а ако се изяде един сладолед и се изпие нещо студено кръвоносните съдове се разширяват и гърлото се подобрява.

 21. Април месец реших да изпробвам Назодрен и хич не съм доволен. Мисля, при мен усложни нещата. И като се поразтърсих май повечето коментари по форуму и сайтове са част от някаква платена кампания. Все пак струва 30лв.!!!

 22. Помогна ми това за отпушване на нос много ти благодаря без вашата помощ нямаше да се справя с тази досадна хрема

 23. Благодаря за съвета, а как да го приложа на 20 месечната си дъщеря, която от три дни я мъчат сополи и не може да диша…? И ако може да напишете как си лекувате гърлото, че моето започна да ме драска… Благодаря предварително.

 24. За съжаление на децата според мен не може да се прилага. Нашият син е на 3 години и знам, колко е кофти да ги гледаш със запушени носове. Вариантът е да повдигнете малко възглавницата. Другото, което донякъде помага са едни помпи, които се използват с прахосмукачка (звучи страшно, но изобщо не е) – направени са специално за деца до 20 месеца.

  А самия метод на Бутейко със сигурност казват, че чак след 3 годишна възраст може да се прилага.

  За гърлото:
  1. Не знам изобщо дали това което аз правя е удачно, безопасно….
  2. Смуча кубчета лед (обикновено 3 подред не много големи). Ако има сняг го предпочитам – просто не е толкова студен.
  3. Преди години бях чел книга в която се разказваше как човек, който е на поход за покоряване на Северния полюс и хваща ангина, и че лекарството поне е точно на същото място и просто цяла нощ смучи кубчета лед.

 25. аз съм с ужасна хрема от началото на лятото, оправи се замалко но от 1 месец и малко отгоре не ме оставя намира.. ползвах капки Ксилометазолин и помагат но след 3 4 часа носът ми отново е запушен.. сега ползвам някакви “пиносол” , пише, че са за симптоматично лечение, ама не помагат много.. имам чувството, че тая хрема няма да ми мине скоро…. имам астма и алергичен ринит, и през нощта ако не се събудя от хремата ще е от астмата..

 26. freefall, Трябва ти антиалергичен препарат. Аз при такива тежки хреми използвам клариназе. Но все пак иди на лекар – алерголог още по-добре.

  За астмата – можеш да опиташ с метода на Бутейко (потърси в google) – доста добри отзиви има. Но ако просто имаш алегия може с лекарства за една седмица да приключат нещата и с хремата и с астмата.

 27. Здравейте отново, благодаря за бързия отговор.. оказа се, че тези капки “пиносол” помагат като подобряват не толкова моментното състояние, а лекуват хремата като цяло, поне такива са наблюденията ми след тридневно използване.. оказа се също обаче и че пречат много на астмата.. Лекарят ми каза да спра да ги вземам и ми изписа едни хапчета “EARINAZE” .. останаха ми да изпия 2 таблетки и мога да кажа, че в момента съм напълно добре.. надявам се да съм бил полезен на някого..

 28. Здравейте – този методи дали е безпоасен за бременни? благодаря

 29. Здравейте,
  Току що пробвах метода и действа! Дълги години имах тежки проблеми с носа, но след хиляди ходения по доктори, накрая отидох при един, който наистина ми помогна. Около 2 години нямах никакви проблеми с носа, но това лято започнаха отново. Ходих при същия лекар, но резултатът не е както преди.
  Искам да Ви попитам, дали този метод може да ми отпуши носа за постоянно и колко пъти максимум на ден мога да го използвам
  Благодаря и успех на всички.
  🙂

 30. Здравеите отново!

  Искам да попитам някой знае ли как мога да си успокоя възпалената лигавица в носа, за да не се налага да ходя пак на доктор…
  Благодаря предварително!
  Весел weekend!
  🙂

 31. Калиопсан, Според мен ако го правиш често дишането ти ще започне да се променя като ритъм и може да има и трайни резултати! Успех!

 32. Това съм го пробвал (източник http://selfperfection.pro-forums.com/ftopic14.php) и според мен работи, като дори не съм спазвал съвсем всичко описано:
  “Запасявате се с един-два корена от хрян. Хрян може да намерите на зеленчуковия пазар. Измивате го, подсушавате го и го съхранявате в найлонов плик в хладилника. Всяка вечер, в продължение на 10 – 14 и повече дни (в зависимост от степента на развитие и хронифициране на синузита), настъргвате 1 чаена лъж. на ситното ренде от хряна. Добавяте 1 чаена лъжичко брашно, разбърквате и започвате да добавяте на капки вода, така че да се получи смес с консистенция като за бухти да речем (нито да е рядка, че да се разтича, нито да е много гъста, трябва да е като кашичка). Приготвяте три парчета от марля (има една готова нарязана, която е идеална за случая) и ги сгъвате така, че да се образуват пакетчета, в които слагате от сместта, разделена на три равни части. Марлята трябва да е в два-три слоя. След това намазвате лицето си в областта на челото по средата на веждите и под очните ябълки (местата, където се натрупва гнойта) със свинска мас, или вазелин, или много мазен крем. Това се прави, за да не се изсуши, дори изгори кожата на лицето. ХРЯНА ЗАГРЯВА СИЛНО! Лягате в удобна поза, пускате си приятна музика и си слагате торбичките върху трите посочени по-горе места. Скоро ще усетите загряващия ефект на хряна. Не се притеснявайте, ако в началото издържите много малко и с ярост захвърлите пакетчетата с марля. Very Happy Някои хора имат нежна кожа и първия ден могат да лежат с тях не повече от 5 минути. Но, трябва да се стремите, всеки ден да увеличавате времетраенето. Трябва да стигнете до 1/2 час на ден. След това, изхвърляте тези пакетчета, почиствате лицето с малко тоалетно мляко и слагате крем. Там където са били торбичките кожата е зачервена, но до сутринта няма следа.”

 33. Отначало не повярвах, но си помислих, че нищо не губя като пробвам. Признавам, техниката е супер! Много благодаря!

 34. Благодаря! наистина помага! Тъкмо ми свършиха капките за нос, и си викам как ще си отпуша носа и намерих вашата статия.

 35. Аз имам проблем с носа и се чудя дали да се оперирам. Имам изкривен преграда и ми е запушен носа почти винаги.

 36. Като цяло на много хора, които не знаят точно защо им се запушва често носа бих препоръчал д-р Кирова от Медицински Център Лора. Помогнала е и на съпругата ми и на сина ми. Най-малкото ще ви даде точна диагноза.

 37. Странно,този метод си го прилагам от години без да съм подозирала ,че при всички хора би действало.само че аз не запушвам носа ,а спирам дишането за около 10 секунди и след това адски бавно започвам с издишване.Не съм чела или чувала преди това-просто явно природата ме е подтикнала да го направя……

 38. Да видиш ти…работи, аз досега се лекувах само с ракия 😉

 39. При запушен нос без отделянето на голямо количество секрет ( или никакъв) , пробвайте да отстраните поне временно храни, които съдържат голямо количество хистамин (сирене, кашкавал,кисело мляко,прясно мляко, вино, пица,туршии,сурово-пушени меса ) , както и либератори на хистамина, като оцет, шоколад, какао,домати и всичко от домати,ядки.
  И най важното да пиете често вода- 1.5-2 литра на ден. След изпиването на 300мл вода носът се отпушва.
  Хистаминът е причинител на алергиите, а водата е естествен антиген на хистамина.

 40. Здравейте!Аз пробвах този метод,но няма ефект.Но това е така защото при мене проблема е малко по различен.При мене постоянно има отделяне на секрет без значение кой сезон е,дори има моменти в който се получава нещо като балончета в носа.Забелязах че това е така,след като ми направиха операция на третата сливица.От тогава почнаха проблемите.След време ходих при лекаря който ми направи операцията за да ми каже какво да правя.Той ми каза че с времето ще отмине.Да обаче това тъй и не стана.Преди година отидох при една лекарка която ми каза че имам изкривяване на носната преграда което може би се е получило при падане или при раждането ми.А отделянето на постоянен секрет се дължи на някаква алергия.За по сигурно отидох при някаква специалистка по уши,нос,гърло в Пловдив.Тя ми каза същото но ми откри и синузит.Това изкривяване на носната преграда ще се махне само с операция,каза лекарката но след като навърша 18 години,защото черепа още растял.Изписа ми антибиотик,и някакви капки за нос flixonaze но и от него нямам голям ефект.Вече не знам какво да направя,моля ви за съвет.Ако ли не ще чакам да навърша18 за операцията.

 41. Уникално проста и ефективна техника! Изключително и много благодаря, че я сподели с нас.

  Изглежда, за да бъде резултатът дълготраен, трябва да пренастоим дишането така: вдишване – задържане – издишване.

 42. Просто уникално. От 4 години съм с хронична хрема и всяка божа вечер пръскам какпки в носа,но идглежда че това върши по голяма работа.Искрено Благодаря на откривателя.

 43. леле, наистина действа. Цяла вечер се измъчвам с тази хрема, всяка зима и пролет ме мъчи, може би е хронична, но пробвах техниката с дишането и съм изключително благодарна, че я споделихте 🙂 когато имам възможност ще пробвам да пия и вода. Никога не бих се зачела ако не се намирах на място, където няма аптеки 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *