Лек за Запушен Нос – Моето Решение за Отпушване при Алергична или Друга Хрема

Как да си отпушите носа? – Моето решение за отпушване на запушен нос.

Отдавна искам да напиша как се отървах от хроничната (според специалист и причинена от алергии) хрема и запушен нос.

И така това е първата версия на статията ми за хремата и запушения нос.

Първо да кажа: не съм лекар и не знам дали да ви препоръчам това “лечение” (лек) на хрема и запушен нос, но то не е свързано нито с медикаменти нито с опасни физически упражнения.

Второ: аз имах хронична хрема, предизвикана от алергия (към доста неща) и всеки ден бях на flixonase в продължение на 6 месеца. Дори в един момент имах и синузит, който пък лекувах с хрян, но за това ще пиша друг път.

Самата техника – предистория:

Техниката ми се базира на това което съм чел за метода Бутейко. Повечето сайтове за бутейко за на Английски или руски. http://www.buteyko.ru/rus/index.shtml

Идеята накратко е, че дишаме повече отколкото трябва. И за да усвояваме кислорода по-добре е необходимо в дробовете ни да има и въглероден двуокис. За да може кислородът да се отдели от хемоглобина в тъканите, там трябва да има въглероден двуокис, който катализира процеса. При дълбоко дишане, при силна кашлица се отделя голямо количество въглероден двуокис от белите дробове, а се поглъща по-малко, защото %-съдържание на СО2 във въздуха е в пъти по-малко от %-то съдържание на СО2 в организма. И се получава така, че кислородът е доставен, но не може да бъде усвоен. Дихателният център отчита, че няма кислород и подава команда за още по-дълбоко дишане, от което ситуацията се влошава и се стига до задушаване. Пулсът и кръвното налягане също се ускоряват, за да се достави повече кислород. За да си запази наличния СО2 организмът развива някои компенсаторни механизми, единият от които е стеснение на бронхите, което всъщност е астмата.

Целта е човек да се научи да не диша дълбоко и да сдържа кашлицата си. Дишането е по-скоро коремно, а не гръдно.

Моята техника за справяне с хрема и запушен нос:

Тъй като Бутейко е по-скоро за страдащи от астма (аз слава богу засега не съм) аз използвах само един елемент от техниката. Ето ги стъпките, които да опитате и вие за отпушване на носа:

 1. При наведена напред глава (може да сте прави, легнали, седнали) хващате носа и притискате ноздрите с цел да бъде съвсем запушен.
 2. Стоите така около 20 секунди и не се опитвате да дишате
 3. Отпускате ноздрите и би трябвало поне през едната да може да мине много малко въздух. (важно е да не бързате да вдишвате или издишвате)
 4. Много бавно (контролирано) вдишайте и издишайте през носа (като контролирате дишането с помощта на коремните мускули
 5. Трикът в цялата работа, е че в момента, в който почувствате лек недостиг на въздух, но все още успявате да дишате съвсем бавно и “плитко” вашият нос ще се отпуши. Пробвал съм го и с други хора и знам. че работи.
 6. Това нещо аз го правя винаги, когато усетя дискомфорт в носа.

По нататък ще ви напиша и за “яденето” на лед и сняг, когато ви боли гърлото и как ми минава само за ден.

Очаквам вашите коментари и въпроси, ще се опитам да помогна на всеки който има проблеми с носа:

67 thoughts on “Лек за Запушен Нос – Моето Решение за Отпушване при Алергична или Друга Хрема”

 1. Изумително!! Работи!
  Благодаря за споделената техника!
  Проблема е, че след не повече от 5 минути носът отново се запушва и прилагането на техниката отново се налага …не съм сигурна – това нормално ли е (краткотрайния ефект)?

 2. Ако продължиш и след това да дишаш по-бавно може и да е по-дълготраен ефекта.

 3. Oooooo, току що си отпуших носа дето от 1 час ме тормозеше. Всъщност бях се разровил за подходящи капки и да бягам до аптеката преди да видя това.
  Все пак мисля да взема и капките 🙂

 4. Целувам ти ръка, бях малко скептичен към метода, но като пробвах ме изуми, наистина действа! Искам да попитам по добре ли е да се диша през носа вместо през устата и ако има защо? От малък дишам главно през устата, може би защото през повечето време съм със запушен нос и ми е станало навик. Има ли според вас смисал да се стремя дишането да става през носа или няма значение

 5. Да дишаш през устата е грешно според мен. Получава се хипервентилиране… Само при крайна нужда като продължително тичане или спринтове и подобни екстремни натоварвания си е нормално да се диша през устата.

 6. със запушена дясна ноздра съм и сълзящо дясно око и явно техниката не действа само за една ноздра 🙂

 7. на мен само едната ноздра ми се отпуши какво да правя ?

 8. наистина действа!
  Аз също тръгнах адски скептично настроена,лошото е ,че както някой по-горе написа – отпушва се перфектно,но е за минута две и после пак същото, но наистина,която си някъде на важно място и нямаш капки под ръка можем спокойно да ползваме тази методика 🙂

 9. ами запуши отпушената с пръст и да видим какво ще стане с другата.

 10. ЗДРАВЕЙТЕ,СИНА МИ /8 ГОД./МН ЧЕСТО Е С ЗАПУШЕН НОС,СЛЕД КОЕТО ЗАПОЧВА ЛАРИНГИТА СПАЗМИТЕ И Т.Н. И НИЕ БЯХМЕ НА FLIXSONASE НО ГО СПРЯХ .ИСКАМ ДА ГО ЛЕКУВАМ С ХОМЕОПАТИЯ,НО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА.ПИЕМ ПРОДУКТИТЕ НА АКВАСОРС-ВОДОРАСЛИ КОЛАСТРА АНТИОКСИДАНТ МАСТН К-НИ И КАКВО ЛИ НЕ .ИМАМ ЧУСТВОТО ,ЧЕ САМО ТЪПЧА ДЕТЕТО,А ТО ВСЕКИ ПЪТ Е ЕДНО И СЪЩО ЗАПУШЕН НОС ЛАРИНГИТ СПАЗЪМ И КАШЛИЦА .ОБЪРКАНА СЪМ ВСЕКИ ЛЕКАР КАЗВА РАЗЛИЧНО И ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА!

 11. Милена, Бих ви препоръчал д-р Кирова- работи в Медицински Център – Лора

 12. Невероятно!!! Отпуши ми се бетонирания нос и то само за 20 секунди.Благодаря за споделения метод!

 13. Да работи. И в началото има “краткотраен ефект”, ако може да се нарече така. Трябва да се прави често и след време има осезателна разлика. Аз бях с постоянно запушен нос и бях на капки винаги. Но започнах да правя тази техника докато намаля дневните капки за нос, след това и нощните докато ги изключа напълно.
  Юлия, не очаквайте да го направите един път и да сте излекувана. ТРябва търпение като със всичко в живота.

 14. Невероятно!!! Отначало си помислих че няма да ми действа, но си казах поне да опитам. Аз имам алергия към слънцето и започвам да кихам след това ми се запушва носа.. Но опитах това и действа. Има и един метод, който правех аз и тоj действа искам да го споделя с вас. Първо вземате една лъжица захар нагрявате я в котлон докато започне да дими след това с затворена уста през носа правите така че да влезе дима и за 2 3 мин минава правете го вечер когато лягате и на сутринта няма да сте със запушен нос

 15. Наистина действа, от толкова време се опитвам да намеря решение на проблема… най-накрая светлина в тунела! Благодаря 🙂 !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *