Как да Помогнем на Скърбящ Приятел – Част 2

Ако имате приятел, който току-що е изгубил човек със сигурност и на вас ви е трудно и със сигурност искате да помогнете. Затова реших да преведа и извлека основните моменти от още една статия посветена на това.

Неща, които ще ви трябват:
 • Търпение
 • Отворено съзнание
 • Разбиране
 • Много любов
 1. Разбира се, че когато ваш приятел е в траур той е съсипан и много тъжен. Какво можете да му кажете. Много е трудно да се подходи правилно ако нямаме предишен опит или ние не сме били на негово място.

 2. Най-доброто нещо, което можете да направите е да бъдете приятел. Поддържайте връзка, стойте с него, плачете с него, прегръщайте го. Слушайте го когато иска да говори. Слушайте го ако вика защото в такъв момент емоциите често са извън контрол. Всеки с справя с трагедията по различен начин, затова бъдете подготвени за емоционални сривове, неконтролируеми ридания, гняв, загуба на апетит и дълги момента на тишина. Бъдете търпеливи и проявете разбиране. Понякога просто вашето присъствие е всичко, което е необходимо на вашия приятел, за да чувства подкрепа.

 3. Най-лошото нещо е да се махнете. Ако не можете да се справите със ситуацията наистина е по-добре да се махнете, но вече никога няма да сте същите приятели и доверието няма да го има. Ако наистина искате да помогнете – просто бъдете там. Чувайте се често и ходете на гости, защото вашия приятел има нужда да знае, че сте до него. Има нужда да знае, че вие разбирате, виждате и уважавате неговата мъка и болка. Човекъте е наранен и просто телефонен разговор “Здрасти, как си днес?”  е огромна стъпка в процеса на скръбта. Продължавайте да сте там и да го подкрепяте колкото можете, дори и когато изглежда в нужда за много дълго време, защото той наистина има нужда от вас. Няма лимит на времето за такъв процес. При някои хора и ситуации може да е месеци, при други години… Обичта и подкрепата на приятел може чувствително да намали времето и да помогне на човека да продължите напред.

Препоръки:

 • Обаждайте се или минавайте да видите човека за няколко минути просто да му кажете здрасти и че ви е грижа за него. Прегръщайте го и му покажете и така му помогнете да се чувства удобно в мъката си.

 • Никога не казвайте на човека на го преодолее… без значение колко време мму отнема да премине напред.

 • Слушайте, Слушайте и продължавайте да слушате. Позволявайки на човека да говори за загубата на доверен приятел ще помогне много на техните усилията да продължи напред в живота.

 • Помогнете на човека да потърси професионална помощ ако има признаци на склонност себедеструктивно и нездравословно поведение.

Източник:

http://www.ehow.com/how_5083928_friend-grieving.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *