Вече имам Amazon Kindle

Update 27.09.2010: Реших да споделя малко мисли за новия kindle 3 – цени, подобрения и т.н

Преди няколко дни писах, че съм си поръчал Amazon Kindle.

Сега вече пристигна :).

Първо: на живо е много по-готин от видеотата и картинките.

Второ: на тази цена подлежи на митнически контрол: плаща се ДДС и Мито: общо 93.40 лв.
С Цесия 12лв + 15лв митническа декларация всичко излезе 500лв.
Като цяло минават гладко нещата на митницата. Единствено, че банковите преводи се бавят и аз ходих два пъти.Сутринта – да си извадя EORI номер, да попълня всички документи и да платя. И следобед да взема документа за освобождаване и да си получа пратката.
Трето: Web Browser-а позволява достъп само до wikipedia и amazon kindle store, но все пак това си е 3g интернет без такси 🙂
Четвърто: мислех си, че нямам usb кабел, но като се вгледах в захранващия се оказа, че имам 🙂
Пето: ако имате въпроси ще се радвам да отговоря

59 thoughts on “Вече имам Amazon Kindle”

 1. Честито 🙂 Да си четеш със здраве. Случайно ми хрумна да потърся amazon kindle в българските страници на гугъл и те намерих съвсем пресен :)) Откъде казваш си го взел? От разменната пощенска станция към агенция митници на ул. Веслец(зад автогарата) ли?
  Интересно ми е, дали този тип дисплей (инк) ,който се опреснява единствено при прелистване на страница наистина се приближава до четенето на обикновенна печатна книга.
  А и още нещо :)) Какво е първото, което смяташ да прочетеш на него :))

 2. Благодаря. Взех си го от UPS, които имат офис в близост до Митница- Аерогара София, където се ходи за да ти се обмити стоката. Това е на Терминал 1 на летището.
  Дисплей-а се доближава много до обикновена книга, като дори е по-удобен защото е леко сив, докато хартията като е бяла малко повече натоварва окото.

 3. Еее ти не си отговорил на най-интереснотоооо :((
  “Какво е първото, което смяташ да прочетеш на него” ;(

 4. Хехе, да ти е честит, аз сега открих това устройство и още се колебая дали да го поръчвам, интересно ми е дали уеб браузърът може да се преправи да може да отваря и други страници? Сега ще се поразровя из някои форуми, ще споделя ако намеря начин 🙂

 5. Според мен не може да се преправи. За момента няма third party firmware и подобни неща. Ако намериш нещо драсни един ред тук все пак.

 6. Здравей,
  Би ли споделил малко информация при продължително четене измарят ли се очите, боли ли глава, въобще какво е усещането да четеш от това устройство. След това има ли възможност освен да точиш книгите от нета да ги вкарваш в паметта от компа, как се четата книгите на кирилица, има ли възможност за допълнително памет чрез карта.
  Колебая се дали да си купя, още повече направих запитване през една фирма, която ми дава доста високата цена от 765.73 лв за 6 инчовата версия и ми се струва доста!?!

 7. Направо отговарям на въпросите:
  Не, изобщо не се изморяваш. Екрана наподобява хартия по един много усепешен начин.
  Книгите ако ги източиш от нета можеш да ги вкарваш в паметта на компа през Amazon Kindle for PC.
  Можеш да си качваш всякакви книги, които са PDF, RTF, DOC през USB кабел (устройството илиза като Removable Storage).
  Отделно гореспоменатите формати можеш безплатно да си ги конвертираш в amazon kindle формат (.azw) като ги изпратиш на email: tvoia_amazon_kindle_account @ free.kindle.com и после си ги качаш пак през usb.
  Кирилица мисля, че не поддържа, но това го знам от предварително четене из интернет. Така и не съм пробвал още.
  Възможност за допълнителна памет няма. Но пък ако книгите са в аmazon kindle формат стават доста малки и наистина можеш да носиш около 1000 броя от тях.
  765 лева е доста висока цена. На мен ми излезе 500 лв. (375 пред митница) и 3 часа (с пътуването до летището) в рамките на два дни.
  Ако имаш други въпроси съм насреща.

 8. Благодаря много за отделеното време и информацията, която ми е доста полезна в периода преди закупуването е-reader! 😉

 9. Темата е изключително интересна. Вярно ли е, че преобразува текста в глас?

 10. Вярно е, че преобразува текст в глас и го прави доста качествено сравнено с windows text-to-speech. Тази функция обаче с PDF-и не работи.

 11. И аз имам едно въпросче..може да ти се стори малко тъпичко ама..
  Има ли значение на какъв език е книгата, която четеш?? Защото и аз смятам да си взема по-нататък, но искам да чета книги на български, испански..

 12. Дани, въпросът ти е много уместен. Мисля, че някъде по нагоре споменахме, че може да се оправи кирилицата.
  Иначе в оригинал – кирилицата не излиза. Но пък испанския не е проблем тъй като си е на латиница. В момента kindle-а доста го намалиха – 139 долара.
  Другата промяна е, че вече има достъп до всички сайтове в Интернет. И това е напълно безплатно!!!

 13. Здравей. От много време се колебая дали да купя Kindle и сега с новите модели на още по-добри цени съм още по-изкушен. Имам две главни притеснения и ако можеш да помогнеш ще съм много благодарен.

  Първият ми въпрос може да изглежда ненужен, но аз съм на друго мнение. Става въпрос за екрана. Чел съм за e-ink технологията много и от 2007-ма насам. Напълно разбирам принципа и точно за това съм избрал Kindle, а не iPad например (matte e-ink срещу glossy lcd). Въпреки това, дългогодишния ми опит с технологията говори в полза на принципа “ръка да пипне, око да види”. Точно за това търся опит от първа ръка. Бих купил Kindle само ако може напълно да замести книгите в книжен формат. Това означава, че ще чета на него много, понякой път по цял ден в продължение на седмици. Искам това да се превърне в стандартен начин на четене едва ли не завинаги. Въпросът ми е – наистина ли е като хартия? Няма дори и най-малкия дискомфорт при четене? Дори при 8-часови сесии ден след ден? Наистина ли няма никаква вреда за очите и здравето? Удобно ли е за ползване самото устройство?

  Вторият ми въпрос е по-различен, но също толкова съществен за мен. Колебая се между стандартния Kindle и 10-инчовия. Въпреки, че му падна цената все още е доста по-скъп и освен това няма WiFi only вариант. Единствената причина поради която се колебая между двата модела е размера на екрана. Имам 10-инчов netbook, когато го обърна настрани големината на екрана изглежда много удачна за четене. На един лист съм чертал и 6″ (стандартния Kindle) и съм сравнявал и двата размера с различни формати книги. Изводът до който съм стигнал е, че 10″ е много добър размер който допринася за автентично изживяване. Имам чувството, че 6″ Kindle е малък и не побира достатачно текст на страница за комфортно четене. Попринцип нямаше въобще да се замислям и направо да купя 10″, но разликата в цената в момента е около 370 лева и дори не съм сметнал ДДС и по-високата цена на калъфчето. Ако ще взимам 10″ се надявам скоро да направат WiFI only модел или да смъкнат цената. Ти имаш 6″ Kindle от второ поколение. Какво ти е мнението относно размера на екрана, като имаш предвид, че съществува и 10″ вариант? Би ли сменил твоето за 10″ ако имаш възможност?

  Извинявам се за дължината на запитването ми. Благодаря предварително.

 14. 1.Наистина е като хартия, дори според мен е по-добро. Хартията по-често се случва да отразява светлината отколкото kinde-а.
  2.Аз рядко чета повече от 30 минути без прекъсване, просто защото нямам толкова време, но умора няма!!! Сравнявам го с LCD монитор на компютър и с display на HTC Desire. И при двата LCD display-а често получавам главоболия и дискомфорт на очите. С kindle -а няма такива проблеми.
  3. Самото устройство е удобно за четене. Единствен недостатък за момента, че PDF-ите понякога не могат да се конвертират добре в azw или друг формат за е-книги и съотвено не можеш да подчертаваш в тях.
  4. Не бих си взел 10” (но все пак не съм го пробвал и това малко или много прави мнението ми малко наивно) защото 6 инчовия е удобен да си го вземеш навсякъде. Успявам да го пъхна във вътрешния джоб на едното ми яке дори. И е лесно да се чете легнал, седнал и т.н. Ако винаги сядаш на маса/бюро сигурено е ОК и да си си 10-ката.
  5. Досега не съм усещал да ми е малък този екран и да искам по-голям!!!

 15. Благодаря за отзивите. Бяха от голяма полза за мен. Не ми е нужно да го нося в джоб, защото в повечето случаи чета вкъщи, а ако ще го нося някаде ще използвам чанта. Обаче, ако 10″ е неудобен за четене в легнала позиция би било проблем. И все пак в момента няма как да оправдая цената. Смятам да почакам до след празниците и ако няма развитие с 10″ модел ще взема стандартния. Благодаря за помоща отново!

 16. Мисля да си взема Kindle Wi-Fi 6 инчов, който струва $139, но ще трябва ли да ходя до митницата (тъй като четох че до 150 евро няма обмитяване) или ще го докарат до моя град? И той щом е 139 долара + 21 долара за доставка общо 160 долара ли ще излезе или ще има и други разходи?

 17. Пробвай от amazon.co.uk тогава мисля, че няма да има митница. Съответно и цената е друга. Преди нямаше възможност от там да се поръчва така, че сега си мисля, че ако е от там митница няма да има, тъй като самите те вече са го вкарали в Европа.
  Иначе вече всичко над 30 лева са обмитява това е от 01.01.2010.

 18. Kindle Wireless Reading Device, Wi-Fi, 6″ Display, Graphite – Latest Generation cannot be shipped to the selected address. A non-UK address was selected for this UK-only Kindle. For the best wireless coverage and fastest shipping to Bulgaria, please shop the US Kindle Store at Amazon.com.

  Това пише. А ако има обмитяване има ли начин да платя без да ходя до София?

 19. Предполагам, че може да стигне и до митница която е близо до твоя град. Доставя се от UPS, което означава, че те трябва да имат склад там. Реално стоката пристига в техен склад, дават ти един документ, с него се ходи на митница, обмитява се, там ти дават документ че си платил и после се връщаш в склада и си вземаш стоката.

 20. Здравейте,
  също се интересувам от новият модел на Амазон (Kindle 3, usd139)
  Моите въпроси са – по принцип възможно ли е четенето в PDF, DOC и TXT формати.
  и вторият въпрос – относно кирилицата, т.е. на Български дали могат да се четат книги с него (въпреки, че ще чета основно на Английски, все пак ми се иска да има възможност и на Български…). В тази връзка даже им писах и получих този отговор:
  Kindle can now display Cyrillic (such as Russian), Japanese, Chinese (Traditional and Simplified), and Korean characters in addition to Latin and Greek scripts. Kindle can display non-English content that uses the ISO 8859-1 character set (which is based on the Latin languages).

 21. 1. Да, можеш да четеше PDF, DOX и TXT. Най-добре е обаче да ги конвертираш до azw – формат на амазон за ел.книги. Става лесно ако са до 50 мб. Пращаш ги на един email и ти връщат линк откъдето да ги свалиш конвертирани.
  2. За кирилицата – щом са го написали това – значи работи

 22. По стъпки:
  Правиш си account в amazon.com
  Добавяш в количката
  Плащаш с картата
  Чакаш!
  Няма вариант да ти го пратят и после да плащаш!!!

 23. До киндълчо!
  Първо, че пристига с UPS, което значи, че няма начин да не дойде.
  Второ – това е Amazon – преди месец имах случай с нещо което не дойде след два опита от тяхна страна. Без никакви въпроси си ми върнаха парите!!!

 24. Изчетох всичките потребителски мнения в амазон. Направиха ми впечатление доста лошите мнения за кастъмър сървиса. Изпитах го лично и на мой гръб, обадих се нарочно, за да попитам за подръжката на кирилица. Младеж с втори или трети език английски (най-вероятно, роден около р. Ефрат) на 3 пъти ми заяви, че подържат само “енглиш” :-)). Както и да е, най-вече се оплакват корейците, тъй като са им сложили неразгадаем фонт. И другите оплаквания по ред: много бъгове в последния графит; постоянни ребутвания; блокиране; олекотен вариант за сметка на здравина в конструкцията; при обратно връщане поемат само 2,5 долара от цената на пратката; плащаш днес – стоката може и след месеца; специално за графита трудно се различават буквите на бутоните; при ниска светлина контрастът е отвратителен; аудиото не е на висота при различна от стандартната настройка, а стандартната не прави паузи при точка и параграф; 3Г-то също под всякаква критика.
  При мен основно интересът идва от това да слушам, докато шофирам и да пазарувам книги бързо и лесно, но засега мисля да пасувам, докато пооправят бъгавата версия.
  Късмет на всички пазаруващи, дано не ви се наложи да чуете музичката за он холд на кастъмър сървиса!

 25. За слушане докато шофираш kindle-а изобщо не вариант!!!
  Има си audio книги. Пазаруваш теглиш и с един mp3 player си в бизнеса. А и тъкмо вчера си взех mp3 fm трансмитер за кола точано за 20 лева, който поддържа usb flash, memory cards и т.н. Слагаш си там аудиокнигите и си слушаш.
  Още нещо:
  Имам kindle вече 8 месеца. Customer Service не ми е трябвал!!!И имайте предвид, че конкуренцията е голяма и яко се опитват чрез “негативна кампания” да излязат на пазара.

 26. Благодаря за съвета относно аудиото. Прав си за романи, но не и за учебна литература. Не съм срещал аудио учебници.

 27. Учебна литература докато шофираш? В каква област? Мислиш ли, че докато шофираш е добре да се концентрираш толкова върху странични дейности като учебна литература?

 28. Не мога да се меря с Наполеон, но времето все не ми достига. Както е да е. Какво е твоето мнение за функцията Read-to-Me?

 29. Не си спомням дали така се казва при мен фунцията, но text-to-speech функцията се справя доста добре. Просто звучи доста реалистично.
  Виж това видео превърти на 7:17:
  http://www.youtube.com/watch?v=qmo4ncC0lVs
  Все още има какво да се желае в тази насока.

 30. Реших да помогна малко на тези които имат въпроси за новия киндле. Аз имам Kindle DXG – демек новия Kindle 3 DX grafite. Не притежавам малкия Kindle, но съм ги сравнявал в target тук в щатите. За мене лично по големия екран е голямо предимство. Мисля че особено с някои pdf -i по малкия екран има проблем. Но това си е лично мое мнение и за някои по малкият екран не би бил проблем. Пробвах .doc формат и дори не се появи на Kindle -а, така че според мен .doc не върви, макар че някои по горе бе писал че се отваря. Също така сложих .txt fileна български, и не се чете. Kindle -а показва някакви странни символчета но не и букви. За мен лично решението беше да отворя текст file-а с microsoft word и да запазя file-а в pdf формат. по този начин български се чете без никакъв проблем. даже вече прочетох 2 български книги на моя Kindle . друго нещо което не ми харесва в малкия Kindle е че има много загубено пространство екрана е само 6 инча а самата машинка е много по голяма. при DXG има много по малко загубено пространство, дори и в сравнение с по стария DX. не съм забелязал никакви бъгове, никога не ми е било нужно да рестартирам поради софтуерен проблем. мисля че 3G е достатъчно, особено като се има предвид че е безплатно на всякъде(поне в сащ, не знам как е в бг). но честно казано аз най предпочитам да прехвърлям книгите с кабела. браузера не е много добър, не очаквайте да си сърфирате все едно сте на лаптопа си. даже поне за мен български страници не се отварят. text-to-speech е просто невероятен. не бях виждал толкова добра трансформация. За albus бих искал да кажа, че grafite има точно по добър контраст от kindle 2. амазон customer service е от най добрите сред американските фирми, а за тях няма нужда въобще да говорим. иначе е прав че на тия на телефона английския не им е майчин език, но не бих казал че съм имал някакъв проблем с разбирането им. относно конструкцията, не съм забелязал да е слаба или да има проблеми с нея. основното което не ми харесва че бутоните за next и previous page са сложени близко до мястото където нормално захващам Kindle -а и някой път като го вдигам сменям страниците без да искам. избрали са тази позиция за да може лесно да се сменят страниците, но лично мен ме дразни. не мисля че е неудобно да се чете с DXG-то в каквато и да е позиция. чел сам легнал, седнал, прилежнал. не ми е направило впечатление да е неудобно. даже го предпочитам от нормалната книга понеже някой път книгата тежи, или листите се затварят сами като е стегната корицата. Наитина dxg е доста по скъп от kindle 3 и аз също доста мислих и гледах преди да го купя, но в крайна сметка мисля, че е по добър за четене от малкия. аз лично много бих мразил да дам $139, особено ако живея в бг и минавам през митница и накрая да има нещо от което сам недоволен и ме дразни. Албус, 3G-то поне в сащ е доста бързо, не мога да коментирам за българия, но ако е проблем ще е заради мтел, не заради киндле-а. Бих казал че няма абсолютно никакви недостатъци в сравнение с нормална книга, не боли глава, очите не се претоварват както на компютър. най дългото четене което сам правил на него мисля че е към 3-4 часа. Аз калъфче нямам. купих едно гумено/силиконово протекторче, подобно на тия за телефоните от ebay. мисля при пътуване да го слагам в едно несесерче от плат със цип което имам. можете да си ушиете и сами. отказах се от калъфче защото имам един познат които има кожен калъф с лампичка и мисля че тежи много и прави самия четец много тежък и неудобен за четене. за друго не се сещам засега

 31. Първо със здраве да си ползвате електронните си четци. Това е много добра инвестиция в помощ на личностното развитие.
  Имам 3 питания:

  1.Знаете ли дали по-новите версии имат пак ограничение само до уикипедия и амазон?
  2.Как стои възможноста с Wi-Fi-а при тия устройства? Има ли допълнителни нагласи и т.н.?
  3.Има ли някакъв вграден текстов редактор или други глезотии извън четенето и Read-to-Me (все пак има QWERTY клавиатура)?

 32. 1. Вече и новите и старите нямат ограничение. Browse-ваш свободно.
  2. За wi-fi нямам представа.
  3. Можеш да си пишеш бележки към книгите, но за отделно приложение не знам.

 33. Благодаря за бързите отговори. Питах за отделно приложение, защото видях разни хакове за отключване на “минитите” разни, че има GPS и други глезотии, но не и това. И това което има не е малко.
  Успех!

 34. Здравейте,
  прочетох цялата дискусия и тъй като възнамерявам да го купувам като подарък за баща си, а той не говори английски се налага да му набавя книги на български език от интернет.

  Затова се интересувам, дали правилно съм разбрал: МОГА да качвам на Kindle 3 книги посредством usb кабела директно от компютъра си, без да съм ги купувал от Амазон, само книгите да са конвертирани в .AZW?

 35. Здравей Тодор,
  Да, можеш да качваш книги, които не си купувал от Amazon. Можеш да ги конвертираш по няколко начина (със софтуер, изпращане на email специално направен за това от Amazon (беплатно)). След това си ги качваш на kindle-а и си четеш.

 36. Много съм доволен от моя Киндле3 – 6″. В сравнение с електронните четци, които се продават в технополис, Киндле е направо 2 класи отгоре. Екрана е много по-бял, прелиства страниците забележимо по-бързо, менютата са много userfriendly. И с pdf-фите се справя много добре, има зоом и може да се обърне екрана на широката страна, където вече текста се чете нормално. Все пак за повечко pdf-фи по-добре големия Киндле. Аз чета много документация в pdf-формат и малкия Киндле ще го продам, ще си купя големия 9,7″

 37. Аз пък си мислех да си взема Kindle3 да ми го пратят на http://www.shipito.com и от там да си го пратя на себе си с декларация за $5 – така пропускам мито и ддс.Вярно ,плащам си за спедицията ама ще видим какво ще стане.

 38. Ники ако ще продаваш малкия киндъл пиши на и-мейл:hunter86_bg@yahoo.com
  Може и да се споразумеем за цена (пък може и да помогна за спедицията на по-големия,пък ти ще почерпиш)

 39. здравейте отново,

  вчера имах възможност да пробвам малкия kindle в сравнение с големия. определено на големиq pdf-и се четат по-добре. предимствата на малкия са че има много добар дизайн и е изключително лек и компактен в сравнение с големия. на wifi browser-a работи по добре отколкото на 3g, което се о`акваше. български книги се качват наи добре на pdf на устройството тъй като това позволява на kindle-а да чете кирилицата. самия pdf формат садържа encoding-а или нещо такова. аз свалям книги от читанка в нормален текстов формат и ги обръщам на pdf чрез open office. за сравнение една книга за да е четлива в portrait mode на kindle dx font-size трябва да е на 14, на малкия kindle трябваше да го сложа на 22. за преобращане в .azw формат препоръчвам calibre. можете всеки pdf или epub формат да го обърнете. някои pdf-и се получават малко странно но няма никакъв проблем с четенето. не сам пробвал дали ще стане обръщане на български pdf в azw формат. просто след като пробвах .txt и видях че стават на маймунки почнах да чета български книги на pdf и тъй като имам големия kindle, за мен това не е проблем. иначе цената на малкиq е $140 което си е направо без пари.

 40. забравих да добавq на малкия kindle браузъра е неизползваем в portrait modet, просто нищо не се вижда

 41. нагласянето на wifi-а беше сущо като на компютъра. устройството намира available networks, избираш network и вкарваш парола, нищо сложно

 42. Привет,Strashniq,
  благодаря за предложението, но аз бързо продадох малкия и вече съм поръчал големия киндле. Твоята идея да пратиш киндле на http://www.shipito.com и после да го препратиш до себе си е оригинална и си заслужава да се опита. Дано колета не мине през митница, ще кажеш, дали си успял да спестиш мито и ддс. Във всеки случай е по-добре, защото получаваш киндле с web-browser, който го няма при директна поръчка за България.

 43. До сега съм пазарил много неща през http://www.shipito.com .Те си минават през митничари, пък ти си пишеш сам митническата декларация по интернет.Последния път пазарих март месец и имаше промени така ,че трябваше да платя някакво мито/ддс (не съм сигурен кое от двете).Та даже и митничарката ми ме пита- дали няма възможност на товарителницата да пишат по-малка стойност … Аз само се направих на ударен.
  Тоя път мисля да го пусна на $7.99 и ни мито , ни ддс.
  Може някои хора да си мислят ,че е неморално -но щом китайците питат дали искам да ми декларират по-малка стойност и по-голяма стойност на транспорта -вие си правете сметката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *