Велосипед За Всеки Желаещ – Можем да Променим България

Първо искам да благодаря на крадците, които (не знам дали са едни и същи) за 5 месеца противозаконно ми отнемат второ колело. Благодаря им, защото ми хрумна една “гениална” идея – държавата (може и общината на регионално ниво) да предоставя на всеки желаещ велосипед. Колелото да бъде без екстри, което прави цена около 150 лв., а с някои от предложенията по-долу може и по-малко да излезе.

По интересната част – Ползи:

  1. Няма да се крадат колелета. На времето се крадяха електромери – в момента, в който Електроразпределителните дружества станаха собственици на всички електромери и приключи този “сенчест бизнес”. Просто като няма търсене няма как да се краде.
  2. Здравеопазване и физическо възпитание. Хората ще се движат повече и ще боледуват по-малко. Лекарите няма да останат без работа – точно тогава ще могат да обръщат сериозно внимание на всеки проблем и няма да претупват нещата.
  3. Индустрия и мярка срещу кризата. Ако наистина тази идея се възприеме заводите за велосипеди ще работят с по-големи обеми и така ще се открият нови работни места и някои други предприятия свързани с металургията също ще могат да правят нещо по-време на криза.
  4. Екология. Колите може доста да намалеят. Особено като карат повече хора така ще е и по-лесно и по-малко рисковано.
  5. Транспорт. Доста съм писал за велосипедния транспорт. Особено в София това е най-бързият начин за придвижване.
    1. Най-бързият транспорт в София
    2. От Дианабад до Хладилника с Велосипед

Някои “против” аргументи и съответните контрааргументи:

  1. Продавачите на велосипеди. Предполагам, че сигурно ще са против, но пък се замислих, че много велосипедисти пак ще си купят хубави велосипеди. Знам, че за някои под 800 лв. колело не е колело.

Сега мисля да изпратя тази идея до най-различни институции и също така ще се радвам и на подкрепата на читателите на този блог.

Да видим!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *