Кафява Захар Срещу Бяла Захар

От скоро си мисля за бялата захар. Доста се говори, че е вредна, рафинирана и калорична. Доста ме вкараха в размисъл с тази захар

Говори се и за кафява захар, която била нерафинирана. Ами тогава защо е по-скъпа? А и защо е по-полезна кафявата? А защо изобщо пък трябва да я рафинират ако е по-добре да не е рафинирана?

Едно време баща ми вземаше с чували нерафинирана (леко кафеникава) и правехме с нея компоти. Тя беше на два пъти по-ниска цена. Сега кафявата нерафинирана е 2-3 пъти по скъпа от бялата рафинирана захар. Реших да потърся малко факти:

 1. Трапезната захар е известна още като захароза
 2. Кафява захар – захароза с характерен кафеникав цвят дължащ се на съдържащата се в нея меласа. Може да бъде нерафинирана, частично рафинирана – състояща се от захарни кристали с малко остатъчно съдържание на меласа или получена чрез добавяне на меласа към рафинирана захар (май така правят и черния хляб 🙂 )
 3. Кафявата захар е с няколко калории на 100 грама по-малко калорична от рафинираната: 396- бяла
  373- кафява
 4. В крайна сметка и в двата вида захар няма нищо хранително и затова Световната Здравна Организация ги слага в списък на храни, които трябва да се избягват
 5. Има натурална кафява захара – получава се при първата кристализация на захарния сироп и в нея нама оцветители и добавки
 6. (дотук фактите бяха горе долу лесни за намиране)
 7. Натурална кафява нерафинирана захар  се прави само от тръстика, защото тази от цвекло не била с добър вкус ако е само един път кристализирана (http://yarchive.net/food/brown_sugar.html)
  No brown sugar is produced from sugar beets for retail sale, because the
  flavor of beet molasses (the syrup which surrounds the crystals) is not
  palatable to humans (cattle like it though!).

Изводи:

Има 3 вида захар – бяла, кафява и боядисана.

Всичката захар си е доста вредна но в натуралната кафява има някои “микроелементи” или както се казва “богата е на вещества” 🙂

Това, което баща ми е взел в чувал явно е от захарта, която уж не е вкусна на хората. Нямам спомен да съм я опитвал директно, но чай си правехме с нея и си беше вкусен… Все още не ми е ясно защо я рафинират толкова ако няма нужда от това…

(Много ще се радвам някой от захарната индустрия ако може да се включи с коментар)

6 thoughts on “Кафява Захар Срещу Бяла Захар”

 1. Eneya, За солта съм съгласен … и Захарта, точно за какво е нужна?

 2. admin, карай без захари 1 седмица и ще разбереш (изключи и храни съдържащи захари като плодове, пшеница и хляб и т.н.).

  Проблема е във сложните захари, които организмът трябва първо да разгради, за да възприеме.

 3. е, нали така карам :). Сладко ям много рядко, бял хляб също. Използвам най-вече сложни въглехидрати – картофи, ориз и такива с фибри – зеленчуци, боб, леща и т.н. Какъв им е проблема на сложните захари??? Аз мисля, че е по-добре, че трябва да ги разгради, защото така по-бавно и равномерно се усвояват въглехидратите и кръвната захар си стои на постоянни нива? или греша?

 4. Не, не грешите. Но в природата има изобилие от плодове и зеленчуци. Сигурно има сериозна причина за това. Няма нужда да произвеждаме концентрирани храни, щом като най-добрият баланс е на една ръка разстояние. През целия си съзнателен живот не съм се хранила с т.н. комерсиална храна – всичко което съдържа бяло брашно, захар, рафинирани и хидрогенирани мазнини, месо, сирене, мляко и куп химични вещества и съединения, трикове на хранителната индустрия… и резултатът е, че не знам кой е личния ми доктор, защото никога не боледувам, ще повторя НИКОГА. И в аптека не съм влизала, няма за какво, дори аспирин не ми е нужен. А се предполага, че трябва да съм поне с няколко заболявания вече, съдейки по моите връстници. Ах, този т.н. западен модел на живот и хранене. Болниците се превърнаха в мини градове, а хората които срещам по улиците все повече уподобяват зомбита. Не ми е лесно да го констатирам, защото сред тях са и мои познати, роднини.
  Отклоних се от темата, но се надявам да ме извините.
  Не забравяйте простичката и сурова храна! Бъдете здрави!

 5. Ама като чета коментарите все повече се убеждавам,че хората са перфектните всеядни машини. Някой без захар, друг без месо, и все живи, а може би и здрави. Ако тва беше двигател на кола, да кажем, отдавна да се е бракувал така ако му се сменя горивото:) И какъв е извода – всеки да си яде квото му се иска, изглежда няма такова нещо като вредна храна, защото ако имаше все някой от тези маниаци, дето това ядат онова не ядат да е ритнал камбаната.
  е, и разбира се, твърдението, че в захарта няма нищо хранително не е вярно – много си е хранителна, и при това много лесно се усвоява. проблема е в дозата, както се казва, дозата прави отровата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *